Створити 3D модель за фотографіями та кресленнями

Час читання: 9 хвилин
8277

Зміст

  1. Створити 3D модель за фотографіями та кресленнями
  2. Як зробити 3D модель за кресленнями?
  3. Моделювання 3D за фотографією
  4. 3D-сканування
  5. 3D модель на основі реального об'єкту
Зміст
Підписуйся на наш телеграм-канал
Більше цікавого про маркетинг та дизайн В нашому телеграм-каналі. Підписуйся😀

3D-модель — це ще один вид зображення. Це спосіб показати щось іншій людині, яка географічно або в часі віддалена від вихідного фізичного ресурсу.

3D-моделювання — процес, коли створюється 3D-фотографія продукту за допомогою експертних пакетів 3D-проєктування CAD та досвідчених фахівців із моделювання.

На відміну від методів сканування, 3D-моделювання з 2D-зображень передбачає використання пакетів САПР для створення цифрових версій вихідних матеріалів.

Якщо моделісти знають розміри виробів, які моделюють, і мають пару 2D-зображень, на яких вони точно показані, 3D-фотографія може бути створена швидко і дешево.

Створити 3D модель за фотографіями та кресленнями - Фото №1

Немає потреби у відвідуванні об'єкту або близькості до фізичного предмета. Моделісти можуть перебувати в будь-якій точці світу, але якщо вони мають необхідні навички в тому, як зробити 3D-модель, то практично все можна змоделювати з разючою точністю.

3D-фотографія піддається модифікаціям різними способами. Фанати моди можуть побачити, як одяг виглядає на віртуальних моделях. Покупці житла досліджують оцифровані будинки. Поціновувачам автомобілів або велосипедів 3D-фотографія допоможе побачити, як ці транспортні засоби виглядатимуть на дорозі.

Як зробити 3D-модель за кресленнями?

3D-моделювання змінило спосіб представлення проєктів. Процес схожий на об'єднання кількох 2D-малюнків та їх склеювання. Це, безперечно, змінило те, як ми дивимося на проєкти та як представляємо інформацію.

У 2D може бути багато суцільних і прихованих ліній, що додають малюнку деталей і глибини. Але коли клієнт не може візуалізувати те, що відбувається, то і бачення втрачається.

Креслення для 3D-моделювання — це ключовий етап, який стає основним орієнтиром для подальших ітерацій. Малювання дозволяє вперше перетворити ідею на реальні форми. 3d моделлер часто прагне створювати докладні ескізи, які потім полегшують процес 3D-моделювання у програмах. Своєю чергою, проєктування у трьох вимірах дозволяє йому перевіряти, серед іншого, пропорції об'єкта чи точність розмірів.

Так само і 3D-фотографія може використовуватись для безпосереднього створення 2D-креслень. Це означає, що вартість змін у конструкції набагато менша. Якщо 3д фотографія змінюватиметься, це відносно недорого, а 2D креслення можна відтворити досить швидко. Наявні моделі можна швидко модифікувати для інших проєктів.

Моделювання 3д за фотографією

Останнім часом великою популярністю користуються програми та застосунки, що дозволяють створювати 3д моделі по фото. Завдяки цьому втілення тривимірної картинки стає набагато простішим і доступнішим для ширшого кола людей. Компанія «Autodesk» також пішла цим шляхом, створивши безкоштовний додаток Autodesk 123D Catch для роботи з 3д фото.

Однією з чудових особливостей цієї програми є те, що всі обчислення виконуються в хмарі. Завдяки цьому не завантажується комп'ютер, на вказану адресу електронної пошти надходить повідомлення про завершення 3D-моделювання.

Autodesk 123D Catch насправді досить простий інструмент. 3D-фотографії моделі, яку ми хочемо скопіювати після виправлення, дозволяють створити сітку моделі та геометрію об'єкта. Текстурування тут також автоматизоване. 

Створити 3D модель за фотографіями та кресленнями - Фото №2

У самій програмі Autodesk 123D Catch не так багато можливостей для редагування 3D-фотографії, але створену сітку можна легко перенести до інших програм моделювання, наприклад до 3ds Max.

3Д-сканування

Альтернативи 3D-моделюванню з 2D-зображень включають різні форми сканування, і варто знати, як вони працюють і що дають.
Взагалі кажучи, коли ми моделюємо об'єкти, то беремо 2D-зображення та застосовуємо навички людського дизайну для створення 3D-моделі. Сканування також переходить з 2D до 3D, але для цього використовується різне спеціалізоване обладнання.

Існують різні способи, як зробити 3д модель, провівши 3D-сканування. Є такі основні методи:

  1. Фотограмметрія передбачає використання декількох камер для захоплення масиву зображень одного продукту, тобто це 3д фотографія. Комбінуючи безліч різних ракурсів, можна побудувати модель, яка буде майже тривимірною.
  2. Сканування структурованим світлом використовує спрямовані промені для створення цифрових профілів фізичних прототипів, що робить метод схожим на лазерну технологію. Як правило, у цих системах використовуються кілька променів, спрямованих на цільовий об'єкт. Ці промені створюють на поверхні об'єкта певний візерунок, який змінюватиметься залежно від того, наскільки пласкою є поверхня.
  3. Лазерне сканування використовує спрямовані лазерні промені для захоплення форми продуктів. Відбиваючи промені від поверхонь, портативні сканери можуть створити докладну 3D-фотографію. І зазвичай вони можуть робити це в режимі реального часу, дозволяючи користувачам будувати 3д-модель, коли це потрібно.

Інформаційне моделювання будівель забезпечує безперервний та негайний доступ до інформації про проєкт, його вартість та графіки. Завдяки цьому спрощується сам процес проєктування — шляхом тестування різних варіантів та схем у віртуальному світі з метою вибору оптимальних рішень для створення 3д фотографії. 

BIM означає моделювання інформації про будівлю, тобто визначення таких елементів, як стіни, підлоги, вікна та двері, а також електричні кабелі та водопровід. Отримана модель CAD 3d є їх зображенням. На основі певного розташування або спрямування заданих елементів дуже легко створювати 2D-плани, розрізи та креслення фасадів.

Якщо потрібна 3d модель дуже великого об'єкта, такого як виробничий цех або склад, можна використовувати 3D-лазерне сканування та побудувати відповідну імітацію у створеній хмарі точок. Переваги такого рішення:

  • короткий час, за який буде підготовлено 3д фотографію;
  • висока точність — до кількох міліметрів.

У хмарі точок 3D-сканера створюється імітаційна 3д фотографія, і всі 3D-об'єкти будуть доступні разом із їхніми розмірами. Це рішення особливо зручне, якщо немає іншої документації.

3D модель на основі реального об'єкту

Якщо треба змоделювати предмети з реального світу, може бути вигіднішим засновувати 3D-моделі на справжніх об'єктах, а не моделювати з нуля. Є можливість створити навіть 3d-модель людини.

Створити 3D модель за фотографіями та кресленнями - Фото №3

3d модель, побудовану за фото, можна переміщати, обертати, маніпулювати нею та розфарбовувати її. 3D-моделювання здатне дати вам гарну картину будь-якого дизайну. Це реалістичніше, швидше та простіше, ніж 2D. 

Також можна помістити свій проєкт в інші 3D-моделі, щоб перевірити зазори, адресувати доступ і вихід й візуалізувати лінії огляду. Можна легко внести зміни на місці, щоб визначити їх життєздатність.

Підписуйся на наш телеграм-канал
Більше цікавого про маркетинг та дизайн В нашому телеграм-каналі. Підписуйся😀