Формат .jpg: особливості та можливості

Час читання: 9 хвилин
599

Файл .jpg - це зображення у растровому графічному форматі. Три літери, що позначають розширення файлу, вказують на те, що обробка зображень у ньому ведеться згідно з алгоритмом JPEG (Joint Photographic Experts Group, тобто Об'єднана група експертів у галузі фотографії).

Саме ці фахівці у серпні 1990 р. створили метод, заснований на новому принципі стиснення графічних зображень із втратами інформації.

Як працює алгоритм JPEG

Щоб пояснити цей принцип, на крок відступимо до джерел теми: зображення бувають графічними та растровими. Другі, до яких відноситься і JPG формат, складаються з маленьких осередків — пікселів (px). Чим більше пікселів розміщується на одиниці площі, тим вище роздільна здатність файлу.

Якщо ви бачите позначення 300х500 px, це означає, що ваше зображення становлять 300 точок по вертикалі та 500 по горизонталі.

При укрупненні растрового зображення можна побачити, як проходить піксельна структура. Є навіть окремий напрямок у графіці, який використовує такий ефект: у піксель-арті малюють постери, обкладинки, картини та шпалери на робочий стіл.

Формат .jpg: особливості та можливості - Фото №1

Векторна графіка + піксель-арт. Графічний стенд на зупинці метро, Японія.

Знімають відео із піксельним ефектом. І не лише рекламу, а навіть комедійний бойовик, який так і називається – «Пікселі».

Формат .jpg: особливості та можливості - Фото №2

Растрові зображення дають можливість відображати багатство відтінків та плавні переходи кольорів.

Алгоритм JPEG заснований на особливостях людського зору: стиснення зображення відбувається шляхом видалення частини інформації, яку наші очі сприймають гірше. Тому до певної міри стиснення зміна картинки для нас непомітна.

Якість стиснення при експорті в файл .jpg поділяється на низьку, середню та високу. Чим нижчий ступінь стиснення, тим краща якість картинки.

Винахід JPEG створив можливість швидко обмінюватись через мережу графічними зображеннями та відео. Простіше кажучи, якби не було цього алгоритму, у нас би не було Youtube і фільмів онлайн, Instagram і можливостей легко обмінюватися фото.

Файл jpg: у чому плюси та мінуси

JPG - найзрозуміліший, потрібний і відомий кодеками форматів зображення, що працюють згідно з алгоритмом JPEG (є ще .jfif, .jpe і .jpeg). Фото .jpg або інше зображення можна зменшити від 20 до 100 разів.

Формат підтримує 24 біти на піксель: тобто по 8 для трьох основних кольорів - зеленого, синього та червоного. Таким чином, JPG – формат truecolor, який дозволяє реалістично зображати 16 000 000 кольорів.

Формат .jpg: особливості та можливості - Фото №3

У ФОРМАТУ БАГАТО ПЕРЕВАГ:

  • Файли невеликого розміру.

  • Впізнаються всіма браузерами, текстовими та графічними редакторами. Сумісні з будь-якими операційними системами, коректно відображаються ПК, планшетами та смартфонами.

  • Висока адаптивність під ступінь стиснення. Ви можете регулювати співвідношення "якість - розмір файлу" під свої завдання. При цьому при невеликому стисканні зображення .ipg зберігає високу якість.

  • Оптимальний для роботи з повнокольоровими растровими зображеннями, в яких багато кольорів та контрастних переходів.

  • При сильному стисканні колірні переходи можуть стати ступеневими або щезнути, а на картинці проступить структура з блоків пікселів 8х8.

  • Погано підходить для роботи з текстами чи монохромними малюнками з чіткими межами. У тому числі кресленнями та знаковою графікою. Для таких зображень підходять так звані формати стиснення без втрат: JPEG-LS, Lossless JPEG, TIFF, GIF, PNG.

  • Не підтримує прозорість. Тому не є актуальним, якщо вам потрібен дизайн кнопок інтерфейсу, логотипів або шаблонів.

  • Якщо файл відновлено після стиснення, кожне наступне редагування в ньому (плюс збереження) погіршує якість зображення.

Створений для обробки фотографій, JPG — стандартний формат для цифрових камер і професійних фотографій. Завдяки здатності файлу значно зменшуватись до необхідної «ваги» ми можемо легко накопичувати у зовнішніх пристроях зберігання даних великі колекції фото JPG. І обмінюватися ними інтернетом.

Як розібратися з форматом фото та роздільною здатністю для друку

Щоб надрукувати якісну фотографію, краще заздалегідь з'ясувати, що таке формат фото та як він співвідноситься з роздільною здатністю в пікселях (dpi).

Dots per inch — кількість пікселів на дюйм (1 дюйм = 25,4 мм).

Для фотозйомки формату A4 роздільна здатність файлу повинна бути в діапазоні 180-300 dpi. Для білбордів і банерів великих розмірів потрібно 300 точок на дюйм.

Якщо ви збираєтеся розглядати картинку з відстані до пів метра, варто вибрати роздільну здатність від 720 dpi та вище. Тоді ви отримаєте кращу деталізацію та чіткість найдрібніших елементів.

Отже, формат .jpg відмінно підходить для:

  • обробки фотографій;

  • розробки макетів сайтів;

  • створення графічних об'єктів з великою кількістю кольорів та відтінків;

  • зберігання графічного цифрового контенту (фото, скан-копії, оцифровані картинки) та обміну ним;

  • передачі стиснених зображень через мережу.

Щоразу, коли вам захочеться викласти в паблік селфі або надіслати фото другу, згадайте, що інструкцію про те, як читати формат JPEG, вчені зберегли для нащадків у спеціальній капсулі. З 2010 року вона зберігається у швейцарських Альпах як зразок цифрових технологій XX століття.


Підписуйся на наш телеграм-канал
Більше цікавого про маркетинг та дизайн В нашому телеграм-каналі. Підписуйся😀