Упаковка для молока: види, дизайн та вимоги якості

Час читання: 17 хвилин
2012

Зміст

  1. Упаковка молока та молочної продукції: технології виробництва
  2. Види пакування
  3. Пакування молочних продуктів як фактор якості
  4. Оригінальне пакування для молока: особливості
  5. Вимоги до упаковки для молока та молочних продуктів
  6. Скільки коштує упаковка для молока в Україн
Зміст
Підписуйся на наш телеграм-канал
Більше цікавого про маркетинг та дизайн В нашому телеграм-каналі. Підписуйся😀

До пакування молочних продуктів висунуто досить жорсткі вимоги. Воно має бути міцним, безпечним для людини, економічним та зручним у використанні.

Головне правило - збереження якості продукту. Не слід забувати і за привабливий дизайн. На сьогодні існує велика кількість видів тари для таких товарів.

Упаковка для молока: види, дизайн та вимоги якості - Фото №1

Упаковка молока та молочної продукції: технології виробництва

При виборі пакування виробник бере до уваги не тільки дизайн та властивості безпеки продукту, але й зручність використання упаковки.

У цьому випадку комфорт відіграє одну з важливих ролей під час вибору товару споживачем. Існує кілька варіантів відкриття ємності. Серед них такі:

  • Відривний куточок. Дозволяє відкрити пакет без ножиць. За допомогою ярлика зручно закривати пакет та зберігати деякий час.

  • Пластикова кришка. Таке пакування для молока ідеально підходить для великої родини при багаторазовому відкриванні пакета. Виготовляється з поліпропілену.

  • Кришка. Відкривається з певним клацанням. Зазвичай фіксується на упаковці, завдяки чому не втрачається. Розташована всередині мембрана захищає від протікання відкритого пакета.

Сучасні методи виробництва дозволяють виробникам використовувати нові види пакувальних матеріалів. Великий попит має тара у вигляді стаканчиків. Так переважно фасують таку молочну продукцію як сметана, ряжанка тощо. Потреба такої тари пояснюється невисокою вартістю виготовлення, різноманіттям дизайну. Більшість ємностей виготовляються із спеціальним захисним шаром EVOH, що підвищує термін зберігання молочної продукції.

Попит має антисептична упаковка. Принцип турботи полягає у попередній стерилізації пакувального матеріалу. Після тара наповнюється та пакується в стерильних умовах. Така нова технологія дозволяє продовжити термін зберігання продукту, що виключає швидке псування після відкриття, без застосування додаткових консервантів.

Вибір того чи іншого виду пакувального матеріалу залежить від природи продукту, що фасується. Так пакування має бути стійким до пошкоджень, відрізнятися жорсткістю. Враховуються властивості товару, що фасується.

Види пакування

Отже, упаковка має бути міцною, екологічною, економічною та привабливою на вигляд. Крім цього, зручною та зберегаючою властивості продукту. На сьогоднішній день тари для даного сегменту товарів широкий вибір. Пропонуємо ознайомитись з основними видами.

Залежно від використаних матеріалів пакування поділяються на такі види:

  • Багатошарова. Це можуть бути Тетра Пакі, Флоу Пакі. Цей вид упаковки виготовляється із щільного картону (для захисту від ультрафіолету), поліетилену (проти бактерій). Іноді додатково додається фольга. Таке оригінальне пакування молока забезпечує тривале зберігання товару.
  • М'яка. В основному застосовується двошаровий поліетилен. Зовнішній шар зазвичай білого кольору, на якому зручно наносити рекламу, логотип компанії. Внутрішній шар чорного кольору захищає продукт від впливу світла. В основному застосовується для швидкопсувної продукції.
  • Напівжорстка. Це термопластичні полімери. Відмінна риса – чітка підтримка форми після розкриття упаковки. Таке пакування чудово захищає продукт від довкілля, появи бактерій.

До найбільш популярних видів упаковки належать такі:

  • Поліетиленовий пакет. Найдешевший тип. Легкий за масою. Однак не зручний у транспортуванні та експлуатації.
  • Пластикова пляшка. Має невелику масу, зручна у використанні, але погано зберігає властивості продукту.
  • Скляна пляшка. Проста у використанні, але дорога в закупівлі, має непривабливий зовнішній вигляд і погано зберігає якість молока.

Покупці часто запитують, яка упаковка молока краща. Більшість споживачів віддають перевагу безпосередньо картонному пакету. Це високоекономічна упаковка, зручна у використанні, тривалий період підтримує свіжість молочного продукту.

При виборі упаковки не варто нехтувати дизайном. В європейських країнах користуються попитом креативні варіанти оформлення.

Наприклад, якщо необхідно підкреслити особливості виробництва або звернути увагу на збереженні якості молочного продукту.

Упаковка для молока: види, дизайн та вимоги якості - Фото №2

Креативним рішенням є упаковка молока, яка змінює колір, коли спливає термін придатності. На сьогодні особливо актуальними є екологічно безпечні упаковки, які не потребують вторинної переробки. Якщо потрібна оригінальна упаковка молока, можна використовувати незвичайні форми, кольори, шрифти.

Упаковка для молока: види, дизайн та вимоги якості - Фото №3

У країнах СНД віддають перевагу класичним варіантам оформлення, з акцентом на процес виробництва, якості готового продукту.

Упаковка для молока: види, дизайн та вимоги якості - Фото №4

Пакування молочних продуктів як фактор якості

Щороку виробники застосовують нові маркетингові та виробничі рішення для реалізації великої кількості продукції. Разом з цим зберігаються та дотримуються вимоги щодо типу продукції та способу зберігання.

На якість та безпеку пакувального матеріалу мають важливий вплив такі фактори як навколишнє середовище (погодні умови), умови та терміни придатності, технології виробництва упаковки, фасування молока, зовнішні дії та інше.

Оригінальне пакування молока має такі якості:

  • насамперед відрізняється високою якістю для даного сегмента продукції;

  • забезпечує максимально тривалий період збереження відповідного стану товару;

  • має невелику масу;

  • економічно вигідна, тобто не перевищує 5% вартості продукції;

  • полегшує вживання товару.

Таким чином, серед різноманітності упаковок перевага надається матеріалам, безпечним для здоров'я, які продовжують терміни придатності товару та зручні у застосуванні.

Оригінальне пакування для молока: особливості

Існують певні етапи розробки оригінального пакування. Вони полягають у наступному:

  • Дотримання кольорової гами. Тут краще дотримуватись балансу білого кольору. Надлишок, як і недолік, спотворюватиме враження покупця про свіжість, що вплине на купівельну спроможність. Для створення розмаїття застосовують додатково зелений, блакитний відтінки, рідко червоний.

  • Бренд. Логотип компанії повинен гармонійно поєднуватися із загальною гамою кольорів. Якщо логотип компанії розроблено окремо, то оригінальна упаковка молока може відрізнятись від класичних відтінків для тари молочної продукції.

  • Молочні символи. Тут все залежить від фантазії дизайнера. Може зображуватись корова, глечик або бідон з молоком тощо. Головне не ліпити усі символи на одній упаковці.

  • Відчуття свіжості продукту. Тут стоїть завдання, щоб покупець не думав про те, що продукт промислового виробництва. Для цього на упаковці зображуються певні символи: зелені луки, трава, крапельки води тощо.

  • Натуральність. Передбачає отримання сертифікату якості продукції.

  • Інформативність. Надання переваг споживання цієї продукції.

  • Історія. Багато компаній надають дані про особливості виробництва товарів із характерними фото, що додатково викликає бажання придбати конкретний товар.

  • Місцеве провадження. Додатковий фактор, що викликає асоціацію, що товар свіжий і натуральний. Таке оригінальне пакування продуктів підвищить інтерес покупців.

У розробці упаковки слід зважати на всі нюанси. Яскрава, без надмірностей тара приверне увагу покупців, коли надмірно завантажений пакет створить зворотний ефект.

Упаковка для молока: види, дизайн та вимоги якості - Фото №5

Упаковка для молока: види, дизайн та вимоги якості - Фото №6

Упаковка для молока: види, дизайн та вимоги якості - Фото №7

Вимоги до упаковки для молока та молочних продуктів

В Україні встановлено певні вимоги щодо маркування молока та молочної продукції. Так, інформація для споживачів наноситься на кожну упаковку товару, групової упаковки, транспортної тари продукції. В обов'язковому порядку зазначаються такі дані:

  • правильне найменування товару;

  • товарний знак;

  • маса нетто та брутто;

  • у груповій упаковці вказується кількість одиниць;

  • термін придатності, дата виробництва; вимоги зберігання;

  • номер партії продукції;

  • підтвердження відповідності встановленим вимогам Закону України;

  • інша інформація щодо зберігання, вживання товару.

Порушення встановлених вимог санітарних правил, гігієнічних норм тягне за собою адміністративну відповідальність. Спричиняє попередження або накладення штрафу на фізичну, юридичну особу. В окремих випадках покарання передбачає тимчасове призупинення підприємницької діяльності.

Упаковка молока: види

Є декілька певних видів пакування для молока:

  • Скляна тара. Цей вид упаковки поступово втрачає актуальність. Головний її недолік - зниження безпеки молока до 36 годин. Крім цього, виникають складнощі у перевезенні.

Упаковка для молока: види, дизайн та вимоги якості - Фото №8


  • Полімерна плівка – відносно новий матеріал, який чудово зберігає продукт і недорогий у закупівлі. Термін придатності товару безпосередньо залежить від виробництва та властивостей.
  • Коробка із перфорацією. Служить для зберігання кількох пакетів молока. Спеціальні отвори в упаковці служать для вентиляції, що продовжує термін зберігання продукту. Перфорація також служить ручками під час транспортування упаковки.
  • Гофрокоробка. Служить для перевезення продуктів. У них міститься близько 12 пачок молока об'ємом 1 літр. Вартість пакування залежить від розміру товару та виду матеріалу.
  • Комбінований матеріал. У його основі міститься папір, картон, а також додаткові матеріали. Упаковка виготовляється шляхом ламінування.

При виборі яка упаковка молока краще? Рекомендується враховувати особливості процесу зберігання якостей продукту. Для правильного вибору пакувальних матеріалів враховується природа продукції, консистенція, спосіб обробки та правила зберігання.

Упаковка для молока: види, дизайн та вимоги якості - Фото №9

Скільки коштує упаковка для молока в Україні

Середня вартість молока на січень – 30 грн. за літр.

На вартість продукту впливає собівартість сировини, а також популярність бренду. В останньому випадку до уваги береться не тільки якість товару, а й якісна та впізнавана упаковка.

Упаковка для молока: види, дизайн та вимоги якості - Фото №10

Скільки коштує упаковка для молока в Україні? У середньому вартість упаковки не перевищує 5% вартості продукту.

Підписуйся на наш телеграм-канал
Більше цікавого про маркетинг та дизайн В нашому телеграм-каналі. Підписуйся😀