Як створити додаток: ідеї, реалізація, розкрутка

Час читання: 21 хвилина
1519

Зміст

  1. Як створити додаток: ідеї, реалізація, розкрутка
  2. Як створити додаток для Андроід або ios і з чого почати
  3. Як зробити додаток на Андроїд: 5 перших кроків
  4. Ідеї для мобільних додатків
  5. Монетизація додатків - кращий мобільний дохід
  6. Бізнес план мобільного додатка
  7. Як створити додаток: етапи
  8. Яких помилок слід уникати перед тим, як створити додаток
  9. Як виглядають прибуткові мобільні додатки
  10. Як зробити мобільний додаток цікавим та вигідним
Зміст
Підписуйся на наш телеграм-канал
Більше цікавого про маркетинг та дизайн В нашому телеграм-каналі. Підписуйся😀

Як створити додаток - питання, яким задаються не тільки багато початківці програмісти, а й звичайні користувачі смартфонів. Більш того, важливим фактором цікавості є саме прибутковий додаток, який буде приносити дохід. Чому сьогодні ця тема особливо актуальна, ніж десяток років тому? Все тому, що сучасні мобільні пристрої дозволяють управляти багатьма процесами, які раніше були доступні тільки на робочому столі.

Згідно зі статистикою, власники смартфонів використовують пристрій за прямим призначенням лише на 14%. Решту часу, а саме 86%, проводять в додатках різного характеру:

  • створюють фінансові транзакції;
  • здійснюють покупки в інтернет-магазинах;
  • переглядають соцмережі;
  • грають.

  • Згодні, що з мобільного телефону здійснювати такі операції набагато зручніше, бо ви не прив'язані до місця стаціонарного ПК і не потрібно носити з собою громіздкий ноутбук.

    Разом з тим існує й інша статистика, що стосується ймовірного успіху в розробці додатків. Тільки кожен двадцятий продукт дійсно стає популярним, затребуваним і приносить прибуток. У чому секрет успіху і як створити мобільний додаток з нуля - розповімо в нашій статті.

    Як створити додаток: ідеї, реалізація, розкрутка - Фото №1

    Як створити додаток для Андроід або ios і з чого почати

    З ростом популярності мобільних гаджетів, з такою ж швидкістю стали з'являтися додатки до них. На перших порах вітчизняним розробникам було досить відстежувати західні тенденції та адаптувати програми під нашого користувача. В основному, це були ігри та утиліти, які користувалися великою популярністю. Але з часом ринок переповнився клонами, що копіюють існуючі моделі. Зараз такий підхід не працює і буде гарантовано збитковим.

    Якщо вас цікавить найкращий мобільний заробіток, тоді вам буде необхідно провести ретельний аналіз ринку, а після запуску проекту, активно зайнятися його просуванням.

    Як зробити додаток на Андроїд: 5 перших кроків

    Для початку визначимося з визначенням головних складових - додатки та ОС Android.

    Мобільний додаток для Андроїд - це програма, створена для смартфонів і планшетів під конкретну платформу. З її допомогою можна вирішувати широке коло завдань: виходити в Інтернет, здійснювати платежі, редагувати та публікувати фотографії, проводити час в іграх і т.д. Якщо ще простіше - це нагадує браузер, тільки з одним сайтом, який ви вибрали для себе. Додатки можуть бути підв'язані до інтернету або працювати автономно - все залежить від мети й спрямованості продукту.

    Android - універсальна ОС, яка інтегрована в понад мільярд пристроїв, починаючи з телефонів, автомобільних комп'ютерів, Смарт ТВ, годинники і багато чого іншого. Попри присутність інших платформ, саме Андроїд займає близько 80% всього ринку, а основна частка програм звантажується через Гугл Плей Маркет. Саме тому більшість розробників хвилює питання, як створити додаток для Андроїд, щоб воно охопило максимум цільової аудиторії.

    Але, перш ніж приступити до розробки, важливо визначити для себе кілька важливих моментів. Ми умовно їх розбили на п'ять перших пунктів плану, визначившись з якими, з'явиться більше шансів на успіх:

  • Аналіз обраної ніші.
  • Вибирайте той напрямок, в якому хоч трохи розбираєтеся і це приносить вам задоволення. Коли тема проекту задана - аналізуйте ринок в цьому сегменті. Варто з'ясувати, з яких причин одні продукти завоювали популярність, а інші так і не стали затребувані.

  • Маркетингова стратегія.
  • Це комплекс робіт, який охоплює попередню підготовку і подальше просування програми. Стратегічний план слід підготувати задовго перед тим, як зробити додаток на Андроїд.

  • Технічне завдання.
  • Сюди включено докладний опис функціональності, зовнішнього оформлення та інших аспектів проекту. Важливо визначити рівень складності реалізації, щоб розуміти: чи будете ви самостійно займатися створенням програми або скористаєтеся послугами професійної студії, фрилансерів.

  • Бізнес-експертиза.
  • Продумавши бізнес-план мобільного додатка, ви будете знати, наскільки воно буде прибутковим і на який розраховувати дохід.

  • Подальша підтримка.
  • Варто заздалегідь передбачити, які оновлення і функціонал будуть додаватися, щоб утримати користувача, зацікавити його в продовженні користування додатком, здійснювати регулярну підтримку та розкрутку проекту.

    Як створити додаток: ідеї, реалізація, розкрутка - Фото №2

    Ідеї для мобільних додатків

    Будь-яка розробка починається з ідеї. Вам може здатися, що ринок заповнений всілякими пропозиціями й знайти вільну нішу неможливо. Не засмучуйтеся, якщо знайдете в маркеті схожий проект - зробіть свій додаток унікальним, оригінальним, запропонуйте користувачу більш комфортні умови та функціонал.

    Ідеї ​​для мобільних додатків можна відшукати у багатьох галузях. наприклад:

  • мотиватори - допомагають вирішувати повсякденні завдання, які не завжди є бажання виконувати. Користувачі можуть викладати завдання, а після її рішення, підтверджуючи фактами, фото і т.д. А за це отримувати бали. Невиконання навпаки, знижує рейтинг;
  • будильники - не завжди підйом виходить відразу після першого спрацьовування. Можна створювати завдання, тільки вирішивши які, вдасться відключити будильник. А коли питання буде вирішено - користувач остаточно прокинеться і вже не повернеться в ліжко;
  • щоденники - не для особистих нотаток, а складений з аналізу використання додатків, дій. Підсумок можна переглянути в кінці дня або встановити інші строки;
  • акції та купони - зручно, коли такі пропозиції зібрані в одному місці;
  • туристичні маршрути - але не всім відомі місця, а такі, про яких мало хто знає і буде дуже цікаво подивитися чи хоча б, почитати. Це може стосуватися одного конкретного міста, регіону, країни, світу.

  • Це далеко не всі ідеї для мобільних додатків, включивши фантазію і креативність, можна придумати масу варіантів.

    Монетизація додатків - кращий мобільний дохід

    Перед тим, як створити додаток, важливо знати, наскільки це вигідно і на що розраховувати. Витративши сили, час і гроші на розробку, потрібно передбачити, як отримати з нього прибуток. Багато що залежить не тільки від ідеї для додатків, але і монетизації. Для цього існує кілька способів:

  • реклама - перед тим, як створити додаток, продумайте, яким чином вона буде реалізована. Вона буває банерна, нативна, повноекранна, ігрова;
  • вбудовані покупки - властива ігровим продуктам, де користувач купує монети, золото та інші артефакти для розвитку персонажа, земель і т.п .;
  • фріміум - доступні тільки базові функції, а за додаткові потрібно доплатити;
  • підписка - регулярна оплата на постійній основі. Тут доведеться реалізувати найперспективніші ідеї для додатків, щоб запропонувати щось оригінальне, за що користувач погодиться платити постійно;
  • Pro-версія - вже втрачає популярність, але все ще працює в якості фінансової ідеї для мобільного додатка
  • відсоток з угоди - набирає популярність, як пасивний дохід. Як створити додаток такого формату? Наприклад, таксі, пральня та інші послуги. Ви запускаєте проект, а бізнес платить вам комісію від замовлень.

  • Подумайте добре задовго перед тим, як створити додаток, який саме формат буде вам більш зручний. Можна зробити комбінований варіант, головне - не перевантажити свій продукт, щоб він не став надто складним або дорогим для користувача.

    Як створити додаток: ідеї, реалізація, розкрутка - Фото №3

    Бізнес план мобільного додатка

    Якщо вас серйозно зацікавило питання про те, як створити додаток для Андроїд - слід підготувати план дій, який буде заснований на конкретних цифрах. Будь-який бізнес будується на плануванні, тоді вдасться повною мірою реалізувати ідеї для мобільних додатків, і отримувати дохід.

    Бізнес план мобільного додатка може відрізнятися, в залежності від концепції та напрямку, однак, основні пункти залишаються незмінними:

  • Термін і вартість первісної версії. Сюди включається розробка ТЗ і серверна частина. На даному етапі ведеться розрахунок бета-версії.
  • Оцінка термінів та кошторису для стабільної версії. Якщо ви звертаєтеся до підрядників, то перед тим, як створити додаток, беріть до уваги той факт, що вам буде названо час саме бета-варіанту, так що варто збільшити термін удвічі.
  • Маркетинг - чітко спланована стратегія повинна включати той варіант, який буде обраний для просування - органічний приріст завантажень або залучення реклами. Від маркетингової стратегії залежить, як зробити додаток на Андроїд прибутковим.
  • Ймовірне повернення інвестицій. Фінансова частина плану є найбільш відповідальною, тому варто ставити реальні, а не бажані цифри. Якщо ви не впевнені в розумінні, як створити додаток з прибутковою частиною, краще залишити сумнівний проект на ранній стадії.

  • Хто буде складати план про те, як створити додаток для телефону, яке окупиться і стане вигідним бізнес-проектом, залежить від вас. Це можуть бути залучені фахівці або ж ви самі.

    Як створити додаток: етапи

    А тепер перейдемо до конкретних дій, які допоможуть вирішити питання: як зробити свій додаток і зробити його затребуваним.

  • Деталізація ідеї.
  • Найважливіший етап, який допоможе з'ясувати, чи не як створити додаток, а яким воно повинно бути. Концепція, цільова аудиторія, які завдання буде вирішувати, кому буде цікавий продукт - це важливі складові, які повинні бути конкретизовані. Можна поділитися ідеєю з близькими або друзями, пройти, так званий, санітарний контроль. Потрібно враховувати об'єктивну думку оточення з об'єктивною оцінкою.

  • Реалізація задуму.
  • Втілити ідею в життя можна двома способами: зробити самому або звернутися до професіоналів. У першому випадку, доведеться вивчити багато нової інформації. Особливо, якщо ви ніколи раніше не стикалися з технічною стороною питання про те, як створити додаток в Плей Маркеті або на інших ресурсах. Сьогодні новачкам пропонується маса готових рішень, конструкторів, є навіть програма для створення додатків для Андроїд. Всі вони допоможуть освоїти ази програмування та інших навичок. Але такий варіант підійде для невеликого стартапу, який якщо і буде приносити прибуток, то мінімальну.

    Але якщо ви не розумієте, що таке програма для створення мобільних додатків, яку необхідно вибрати платформу, країну і багато інших технічні моменти - звертайтеся до фахівців, яких легко знайти як серед компаній, так і серед фрилансерів. Тут все залежить від масштабів проекту і бюджету.

    Яких помилок слід уникати перед тим, як створити додаток

    Стартап - це завжди ризик і ймовірність того, що програма не «зайде» користувачам. Однак, є класичні помилки, які допускають багато навіть досвідчені розробники:

  • додаток пропонує рішення вигаданої або вже вирішеної проблеми;
  • відсутність тестування гіпотези, яке мінімізує ризики й дасть простір для маневрів ідеї;
  • перевантаженість функціями - чим простіше продукт, тим швидше їм почнуть користуватися;
  • немає прогнозування і поставлених цілей - це базові правила стратегії, які визначають подальші дії;
  • перебір з монетизацією, цього не можна допускати, особливо в пілотних проектах, коли важливо набрати аудиторію, а не отримати дохід.
  • Як створити додаток: ідеї, реалізація, розкрутка - Фото №4

    Як виглядають прибуткові мобільні додатки

    Щоб зрозуміти, як створити додаток з позитивною фінансовою динамікою, варто познайомитися з найбільш вигідними на сьогодні готовими розробками. Якщо не брати до уваги ігрові проекти, які приносять основну частку доходів, то серед інших можна виділити наступні категорії:

  • Сфера послуг - сюди входять такі сервіси, як таксі, хімчистка, квитки, доставка товарів, няня, лікар і багато іншого. Варіантів маса. Серед найуспішніших: BlaBlaCar, TripAdvisor.
  • Вузькоспеціалізовані програми - стосуються будь-якого одного пропозиції або сервісу, наприклад, вивчення мови, освоєння професії, вимірювання пульсу. Такий стартап не притягне не один мільйон користувачів, але займе вільну нішу, якщо знати, як створити додаток цікавим й правильно його подати.
  • Додаток без завантаження - зручний формат, який підходить для розкрутки програми. Її не потрібно завантажувати, а можна користуватися за типом браузерної версії. Це відмінна можливість зацікавити користувача для подальшої установки та підписки.
  • Фінанси - корисно і практично, коли в одному місці знаходяться всі банківські карти і розрахунок бюджету на певний строк. При наявності модуля NFC, розширюється коло ЦА.
  • Доповнена реальність і VR. Трендом останніх років стала інтеграція доповненої реальності куди завгодно: в рекламу, книги, на етикетки продуктів харчування, листівки та так далі. Це оригінальний спосіб подачі інформації з візуалізацією даних. Серед найприбутковіших значаться: Google Об'єктив, TapMeasure.
  • Мультимедіа - сюди входять відео та аудіо плеєри. якщо знати, як створити додаток, здатне зацікавити юзера - можна досягти реального успіху. Програвач оснащують допоміжними функціями, інтерактивними плейлистами, пошук пісень, еквалайзер і інше.
  • Соціальні мережі - до них можна додати сайти знайомств, які мають окремі додатки. попри безліч таких проектів, можна придумати вузькоспрямовану версію для об'єднання однодумців в якійсь певній області.
  • Хмарні сховища - представлені багатьма десктопними компаніями, проте, цей напрям залишається популярним зважаючи на зростання популярності смартфонів і їх можливостей. Хмарою користується як рядовий юзер, так і бізнесмен, зберігаючи в ньому дані, які повинні бути завжди під рукою.
  • Як зробити мобільний додаток цікавим та вигідним

    У нашій статті ми постаралися дати відповіді на головне питання - як створити додаток не просто заради процесу, а як вигідне вкладання. Незалежно від того, який буде вибрано напрямок, дизайн й структура, головне - ідея, концепція та їх реалізація. Не забувайте про бізнес-план і маркетинг, щоб створити мобільний додаток, не втративши свої гроші та час. А якщо власних навичок не вистачає - скористайтеся послугами експертів і вузькопрофільних фахівців.

    Підписуйся на наш телеграм-канал
    Більше цікавого про маркетинг та дизайн В нашому телеграм-каналі. Підписуйся😀