Виготовлення пресформ, конструкція та принцип роботи

Час читання: 22 хвилини
1219

Зміст

  1. Виготовлення пресформ, конструкція та принцип роботи
  2. Як працюють пресформи для лиття пластмас
  3. Конструкція пресформи для лиття пластмас
  4. Виготовлення пресформ для пластику: види та особливості
  5. Де використовуються пресформи для лиття полімерів.
  6. Виробництво пресформ: етапи
  7. Особливості проектування
  8. Скільки коштує виготовлення пресформ
Зміст
Підписуйся на наш телеграм-канал
Більше цікавого про маркетинг та дизайн В нашому телеграм-каналі. Підписуйся😀

Прес-форма це спеціальна конструкція, яка встановлюється на термопластавтомати для виготовлення деталей з полімеру різної конфігурації та призначення. Сучасні технології дозволяють отримувати високоміцні та зносостійкі пластмасові елементи, що використовуються у багатьох сферах діяльності – від побутового до промислового застосування.

Сьогодні понад 80% всіх виробів виготовлено з різного виду полімерів, багато хто замінив деталі, які раніше виконувалися з металу. Це практичний та економічно вигідний підхід, що дозволяє скоротити витрати на придбання та заміну нових компонентів, а також знизити вагу готової продукції.

Виготовлення пресформ, конструкція та принцип роботи - Фото №1

Як працюють прес форми для лиття пластмас

Більшість полімерної продукції виробляється у вигляді лиття під тиском, котрого необхідні пресформи. Виготовлення пресформ здійснюється з нержавіючої сталі великої товщини на високоточному обладнанні. На кожен термопластавтомат може припадати від двох до п'яти таких пристроїв, залежно від масштабів виробництва та кількості деталей, що виготовляються. Сам процес виготовлення може тривати кілька секунд — від заливки, охолодження до отримання готового фрагмента.

Принцип роботи пресформи полягає у кількох етапах:

  • ємність заповнюється гранулятом;
  • висока температура розплавляє сировину;
  • через спеціальний канал розплавлений пластик подається у формотворну порожнину;
  • пуансон змикається з матрицею, після чого піддається охолодженню;
  • застигла форма виштовхується з матриці.

Виготовлення пресформ, конструкція та принцип роботи - Фото №2

Всі ці процеси автоматизовані з мінімальною участю людини. Досить грамотно організувати подачу сировини, охолодження та тару під готову продукцію. Лиття під тиском вважається найбільш вигідним способом виготовлення пластикових деталей, що дозволяє виконувати серійне виробництво з мінімальною кількістю відходів та шлюбу.

Конструкція прес форми для лиття пластмас

Пресформа складається з двох основних елементів - матриці та пуансону. Перша частина залишається статичною, а пуансон є рухомою частиною конструкції, утворюючи при змиканні зусилля, що дорівнює десяткам і тисячам тонн. Крім них, є й інші, не менш важливі компоненти:

  • літникова система - буває холодна і гарячеканальна. Необхідна для доставки розплавленої сировини до матриці;
  • система виштовхування - виготовлення пресформ не обходиться без цих елементів, які можуть бути механічними, пневматичними та роботизованими. Пресформа оснащується механізмами, що виштовхують, у вигляді плит, стрижнів, трубчастих штовхачів;
  • охолодження - пропускається через спеціальні кільцеві, спіралеподібні та інші канали, як холодоагент використовується вода, гліколь або масло. Подача та відведення проводиться по шлангах, а вентилююча система забезпечує вихід повітря у зазори між заготовками;
  • система змикання - включає напрямні та центруючі елементи: втулки, зачепи, повзуни.

Виготовлення пресформ, конструкція та принцип роботи - Фото №3

Кожен елемент є важливою частиною конструкції, тому виготовлення пресформ передбачає встановлення всіх без винятку систем.

Виготовлення прес форм для пластику: види та особливості

Виробничі підприємства та невеликі цехи використовують найрізноманітніші пресформи. Їх формат та конструкція залежить від решти обладнання, поточних потреб, запланованих масштабів виробництва. Попри це існує певна класифікація, що використовується при виготовленні пресформ.

По-перше, пресформа для пластику відрізняється принципом дії, буває:

  • прямого пресування - це простий процес, суть якого полягає в тому, що на матрицю викладається сировина, а пуансон, що рухається, придавлює масу. Від сильного тиску вона розподіляється у всій формі. Використовуються відкриті, поршневі та пресформи з перетіканням, із загальною або індивідуальною камерою;
  • ливарного - що дозволяє виготовляти деталі різної форми та складності великими партіями. Під час подачі сировини вони зімкнуті, а розплавлені гранули подаються через ливникову систему.

  • Існують інші ознаки, за якими класифікуються пресформи для лиття пластмас:

  • знімні та стаціонарні;
  • вертикальні та горизонтальні;
  • одно- та багатомісні;
  • з виштовхувачем та без такого.
  • Де використовуються прес форми для лиття полімерів.

    Технологія лиття під тиском дозволяє виготовляти складні конфігурації виливки з товщиною стінок до 1 мм. За рахунок високої геометричної точності та швидкості виробництва, а також доступної вартості готових деталей їх використовують практично у всіх сферах — від побутової до промислової:

  • у автомобілебудуванні;
  • верстатобудування;
  • літакобудування;
  • під час виготовлення побутових приладів, меблів, техніки;
  • декоративні елементи та будівельні матеріали;
  • канцтовари та інше офісне приладдя.
  • Виробництво прес-форм: етапи

    Виготовлення форм для лиття - це високотехнологічний процес, що вимагає високоточного обладнання та професіоналізму працівників. Найменша помилка або недоробка впливає на якість деталей, їх міцність і відбивається на витрачанні матеріалів.

    Отримавши замовлення на пресформу, запускається процес проєктування, до яких входять:

  • підготовка ескізів;
  • 3D моделювання та візуалізація.
  • Виготовлення пресформ, конструкція та принцип роботи - Фото №4

    Після конструкторського опрацювання моделі її розділяють на окремі елементи, щоб виключити будь-які дефекти. Перший етап найважливіший, тому що визначає всю подальшу роботу, а також вартість пристрою. Після погодження із замовником, запускається другий етап.

    Виробництво пресформ здійснюється на верстатах ЧПУ, як основний матеріал виступає загартована сталь, яка витримує високі навантаження і забезпечує довговічність конструкції.

    Після того, як виконано виготовлення пресформ для пластику та всіх складових компонентів, проводять полірування та підгонку, а потім збирають в єдину конструкцію. Система складається з безлічі деталей, більша частина яких є стандартними елементами відповідно до номенклатури. Це плити, штовхачі, лівникова система, що направляють втулки й т.д. Вони формують основну вартість пресформи.

    Четвертий етап - це випробування за допомогою пробної виливки. Створюються умови, максимально наближені до реальних заводських та аналізується якість готової деталі.

    Заключний етап включає доопрацювання у разі виявлення дефектів, а за їх відсутності - кінцеве складання та припасування всіх компонентів.

    Особливості проектування

    Пресформа це багатокомпонентний пристрій, в якому є великі та дрібні деталі. Навіть найнезначніший елемент може зіпсувати всю роботу пресформи, тому важливо приділити увагу всім складовим. Для цього у виробництво пресформ залучають професійного моделлєра, який повинен розробити оптимальний перетин, розташування гнізд, лівникової системи, при цьому враховувати знос обладнання після багатосерійного випуску деталей. справжній фахівець легко впорається з таким завданням.

    Скільки коштує виготовлення прес форм

    На вартість виготовлення пресформ в Україні впливає безліч факторів, тому для кожного окремого проекту розраховується індивідуально. Ось лише деякі з них, які формують підсумкову суму:

  • складність проекту – сюди входить конфігурація обладнання, наявність та кількість дрібних компонентів;
  • додаткове оброблення хромуванням та нанесення спеціального захисного покриття для продовження терміну експлуатації;
  • особливості систем охолодження, упорскування, виштовхування та інші відмінні риси.

  • Виготовлення пресформ для пластику - завдання для професіоналів, які вміють поводитися з високоточним обладнанням та програмним забезпеченням на належному рівні підготовки.

    Підписуйся на наш телеграм-канал
    Більше цікавого про маркетинг та дизайн В нашому телеграм-каналі. Підписуйся😀